Retazos conectados

Escritos de Diego Bartolomé para acompañar a la vida

Roger Manyosa, exportador de vi i cava


No recordo exactament quan vaig conèixer el Roger, el que sí sé és que vam jugar plegats a tennis plegats durant força anys, tant al Club Natació Sabadell (antiga Piscina Municipal) com a Sant Feliu del Racó, més o menys fins que ell va marxar al Japó un temps durant la carrera. A partir de llavors, ens hem anat creuant per Sabadell de tant en tant, i som amics al Facebook, que és meravellós per a mantenir vives moltes relacions. I l’he anat seguint a la seva empresa, Cofama Wines Export, sense cap mena de dubte, tot un èxit empresarial de la ciutat.

Emprenedor per naturalesa, ha comès massa errors, diu, que li han servit per a què Cofama Wines Export sigui ara tot un èxit. Des del principi ha estat lligat al món del vi i el cava, i precisament ara es dedica a exportar les seves pròpies marques per tot el món, amb l’objectiu de donar a conèixer una part important de la cultura catalana a través de dos del seus millors embaixadors: vi i cava. Quan volta, gaudeix si troba referències catalanes, com haver menjat uns calçots boníssims (servits en teula) recentment a Chicago.

La seva primera victòria, de més jove, va ser aconseguir pagar-se una estada de 6 mesos als Estats Units, treballant-hi amb la intermediació de productes de tot tipus, tot i que després n’han vingut moltes més. Des de llavors fins ara, si una cosa ha après del cert és que, en el seu món del comerç internacional i la exportació, el millor soci és el banc. Un bon consell per a emprenedors, no sempre hem de buscar companyia amb d’altres socis si realment no hi ha compartició de valors, objectius, etc, i és realment necessari. Un de sol pot ser un equip guanyador també, com ho demostra el Roger.

En la seva vida, considera essencial enriquir-se amb tantes experiències com siguin possibles, estudis, viatges, feines, etc, que et proporcionen coneixements (know-how i know-who). A partir de llavors, només queda una: aplicar-ho a allò que a tu i només a tu et sembli que pot ser un bon negoci. Et podràs equivocar, però segur que no et quedarà el mal regust a dins de no haver-ho intentat. Si gaudeixes amb el que fas i deixes la feina realment ben feta, serà el millor moment del dia quan marxis per gaudir de la família i dels amics.

Sense que ell ho sàpiga, una de les persones que l’han marcat més en la vida és el seu avi, un home de negocis de més de 80 anys encara en actiu, que fa esport cada dia, es llegeix i rellegeix tots els diaris al matí, i encara gaudeix gestionant els seus diferents negocis familiars. Probablement pensa el mateix que el Roger, si pogués tornar enrera, intentaria viure el mateix que ha viscut fins ara …

A l’estranger, li apassionen els colors i les olors d’Istanbul, però potser on més es relaxa i desconnecta és a prop de casa, en família, a Sant Feliu del Racó, un poble molt tranquil i acollidor. Des d’allà, somia seguir vivint la vida que li ha tocat viure (o la que ha buscat) en família, amb la seva dona, el seu futur fill que vindrà als volts de la primavera del proper any, i els que puguin arribar.

Força i sort!

Written by Diego Bartolome

09/09/2010 a 09:03

A %d blogueros les gusta esto: