Retazos conectados

Escritos de Diego Bartolomé para acompañar a la vida

Inauguració del curs acadèmic al Tecnocampus


Aquest any tinc el privilegi de ser part de la gran família del Tecnocampus de Mataró, un espai envejable al Maresme que té com a objectius estratègics formar, crear, innovar i connectar. I estic orgullós dels actes que s’hi van celebrant, com la inauguració del curs acadèmic a càrrec del Dr. Gabriel Ferraté, president de l’Institut Cerdà.

La seva lliçó inaugural del passat dimecres, amb la ponència “Per adaptar-nos a un món canviant: formació, talent i creativitat” ha provocat una reflexió en mi, cosa que és prou important. A la vida, hem d’aprendre constantment, i s’agraeix la gent que genera una espurna dins teu que et permet arribar a les teves pròpies conclusions. Dins la conferència, també ha tingut paraules d’elogi a les tres línies bàsiques del model universitari: emprenedoria, internacionalització i professionalització. El que segueix és un conjunt d’opinions pròpies basades en les seves paraules.

Quant a formació, si realment volem passar a l’economia del coneixement (ja es parla fa massa anys), hem d’invertir recursos de veritat en l’educació, fent-la de qualitat, i fonamentar-la en competències transversals per una banda, i amb especialització universitària de primer nivell per tenir excel·lència mundial en recerca i en transferència de tecnologia per l’altra. El dia que els investigadors tinguin un nivell de vida alt degut a que la seva recerca arriba amb èxit al mercat haurem assolit els objectius que crec que s’haurien de pretendre.

Sobre el talent, massa preguntes ens poden venir al cap, com per exemple si és innat o es desenvolupa. En aquest sentit, el Dr. Ferraté va dir una frase molt encertada, que intento aplicar a la meva filla, i és que hem d’intentar mostrar el talent el més aviat possible, fer-lo aparèixer. Segurament, tothom té un talent ocult, només hem de descobrir-lo i potenciar-lo. No és tan fàcil, però hem d’obrir el ventall de possibilitats per a tothom, des de ben aviat, només fent el que ens agrada podem ser feliços.

Finalment, la creativitat: fer les coses diferents a la resta, pensament divergent, qüestionar-se el status quo, innovar … Essent emprenedor és el que fas cada dia, però aquest esperit crític s’ha de transmetre als estudiants i treballadors. És el que intento a les meves classes, que no prenguin el que dic com a vàlid, sinó que es qüestionin les coses i puguin treure les pròpies conclusions en base a una metodologia. És molt més interessant i enriquidor per a tots que una llicó magistral. En aquesta línia, el fet de tenir en un mateix edifici tres escoles de diferents àmbits fomentarà, sense cap mena de dubte, l’aprofitament de sinèrgies i la generació de més valor per a la ciutat i per al país.

A seguir treballant per a fer un món millor!

Written by Diego Bartolome

29/10/2010 a 23:43

A %d blogueros les gusta esto: