Retazos conectados

Escritos de Diego Bartolomé para acompañar a la vida

Pacte en Valors


Gràcies a una invitació de l’Ajuntament de Sabadell, el passat dilluns 22 vaig tenir la oportunitat de participar el comitè impulsor del Pacte pels Valors de la Convivència a Sabadell, on representants de diversos àmbits de la ciutat vam poder treballar sobre els valor que han de guiar a la ciutat en els propers anys. Va ser una experiència enriquidora, que em va permetre reflexionar i avançar en els aspectes claus per a fer una societat millor. Tot i que consumeix un temps cada vegada més escàs, estic sempre encantat de participar en iniciatives que sumen.

Un dels punts que va sortir en diversos grups de treball va ser el fet que si volem que la societat evolucioni, millori i s’aproximi cap als nostres objectius estratègics, hem de treballar des de la base en l’educació, l’esport, la religió, l’empresa, la família i molts d’altres àmbits, sempre tractant d’atacar l’arrel del problema, allà on comencen les coses, essent preventius i no reactius. Per exemple, si volem que la societat no sigui xenòfoba, potser hem d’educar als nostres fills en el respecte, la tolerància, l’empatia amb els demés, en cooperar i ajudar-nos els uns als altres. No val fer-ho a posteriori quan ja no hi ha res a fer per aturar els danys.

No ens podem oblidar que els nostres fills són conseqüència de les nostres actituds (no tant el que diem sinó el que fem), i potser el fet de donar als nens i nenes tot el que volen quan ho demanen, no passar temps amb ells i deixar-los sols a la tele o a l’ordinador, cridar-los i dir que no sense un fonament, amb moltes d’altres actituds han fet que avui tinguem la societat que tenim, consumista, que viu al dia sense pensar en el futur, profundament endeutada, etc. però això ja no es pot canviar a curt termini, només clar gestionar-ho perquè no esclati.

On podem fer realment és a llarg termini, hem de mirar més enllà i fer que l’esforç, el guanyar-se les garrofes per un mateix, el lluitar per aconseguir allò que vols, amb respecte pels altres i tolerant la diversitat, que és necessària per una societat rica, siguin alguns dels valors arrelats. I això és transmet des de l’escola i la universitat, a l’esport, als esplais i casals, a l’empresa, a casa i amb els amics, tots hi podem contribuir, fiquem-nos doncs d’acord. Crec que serà fàcil, hi ha certs valors inherents a la persona per a fer un món millor.

Per això, no queda altra que treballar tots plegats i ser conscients que hem de millorar perquè realment ho volem.

Written by Diego Bartolome

22/11/2010 a 11:17

A %d blogueros les gusta esto: