Retazos conectados

Escritos de Diego Bartolomé para acompañar a la vida

Conceptes claus per a l’anàlisi de casos i problemes


Abans de començar el curs, dono amb aquest post unes pautes d’elements que s’han d’analitzar i/o valorar, tot i que evidentment, cada cas o punt pot ser tractat d’una determinada forma.

En primer lloc, vull veure com us pregunteu els perquès de les coses, en concret:

 1. Per què s’arriba on s’arriba? Quina és la història per definit la solució que es proposa. Quin és el problema original?
 2. Característiques claus de cadascun dels mètodes o propostes. Com s’ha anat perfeccionant? És interessant veure les diverses iteracions.
 3. Anàlisi crític de què funciona i per què funciona. On es podria millorar? Idees d’aplicació transversal. Per exemple, si estem parlant del sistema de producció Just in Time de Toyota, com es pot aplicar a empreses de serveis?
 4. Altres tendències actuals relacionades. Això hauria de donar-se en funció dels interessos de cada grup.

A més, les operacions de qualsevol companyia no es poden deslligar de l’estratègia, de fet, són una conseqüència d’ella. No entrarem a fons a explicar-ho amb tota l’atenció que es mereix, perquè assignatures posteriors així ho fan, però vull veure reflectit en l’anàlisi de casos els conceptes de Cadena de Valor i d’anàlisi de les cinc forces competitives de Porter. Us deixo aquí un arxiu zip que conté els articles clau de l’autor. Això ens portarà a una anàlisi de Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oprotunitats (DAFO).

Per altra banda, en validar models de negoci, és clau el Canvas de l’Alex Osterwalder. En el següent link teniu un poster que resumeix els aspectes a tractar. Molt breument. Tot comença amb una proposta de valor clara per al client, quin problema li estem solucionant i com? El client (o segment de clients) és a la dreta, i a ell hi hem d’accedir a través dels canals de distribució, i hem de mantenir un tipus de relació amb ell. Tot són tries del nostre negoci, no hi ha una millor que una altra. Tota aquesta part ens dóna els ingressos, que haurem de veure com estan distribuïts i les seves característiques.

A l’esquerra del model tenim tota la part que més ens interessa a les operacions, a més de la proposta de valor, quines són les activitats i recursos clau per a aconseguir el que hem marcat a la part dreta? Probablement, no podrem fer tot nosaltres i haurem de tenir també partners clau. Tota aquesta part dóna una estructura de costos determinada que haurem d’analitzar també. La suma de la part dreta i esquerra ha de dictar la viabilitat del nostre negoci.

A la part més pràctica d’anàlisi de software, a més d’una anàlisi prèvia sense entrar en detalls, us baralleu amb el software i n’extreieu tot el contingut. Això vol dir, des d’una perspectiva de carrera com la nostra, detectar aspectes forts i febles, aspectes de millora, i com els diferents softwares es podrien adequar a les nostres necessitats corporatives. No vull que feu de Chief Information Officers (CIOs), sinó que pugueu ser conscients dels perquès de les decisions en matèria de Tecnologies de la Informació (TI) i perquè són rellevants per al vostre negoci.

Written by Diego Bartolome

18/09/2011 a 23:35

Publicado en Producció i Operacions

Tagged with ,

2 comentarios

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hola
  Vaig descobrir el canvas d’Osterwalder farà un any, a través d’un amic que l’havia començat a usar per avaluar o més aviat redefinir el model de negoci de la seva empresa. Espero arribar a entendre bé com treure-li profit. Per cert, en un altre post vas posar un link a una entrevista que li van fer a la Contra de la Vanguardia, que em va semblar molt interessant. Recomanes el llibre que ha (o que li han) escrit?
  Gràcies

  Jordi Bernal Fiego

  25/09/2011 at 22:28

 2. I tant! És una eina útil tant per analitzar nous negocis com per redefinir-los com el teu amic. El recomano sense cap mena de dubte.

  Diego Bartolome

  25/09/2011 at 22:35


Los comentarios están cerrados.

A %d blogueros les gusta esto: