Retazos conectados

Escritos de Diego Bartolomé para acompañar a la vida

Sobre ERPs


En el cas de Cisco, es poden extreure algunes lliçons clau que, si bé no són aplicables a totes les empreses, sí que poden ser garantia d’èxit en la implementació dels softwares Enterprise Resouce Planning (ERP) en moltes d’elles. Segons com estiguin organitzades les empreses i els models retributius que tinguin, habitualment passa que ningú no té interès real a implementar aquest tipus de software, ja que intenta maximitzar els resultats de la companyia i no de cada departament/unitat de negoci en particular. En aquest sentit, el fet que hi hagi una necessitat o bé, com a Cisco, una crisi important que va parar l’empresa algunes hores, fa que tot sigui més fàcil.

Per tant, la llista següent és important a tenir en consideració si voleu implementar un ERP.

 • Involucra les millors persones. Això no vol dir que liderin el projecte els directius de les àrees, sinó que aquelles persones que són motor de canvi a l’empresa s’involucrin i siguin els principals transmissors de la nova cultura. I normalment,han deser persones que usaran el programari cada dia, no aquelles que gairebé no el tocaran.
 • Atenció del directius i prioritat de tota la companyia. Sense l’atenció i dedicació de la direcció general o dels principals directius, un projecte d’aquest tipus no tindrà èxit. Sorgiran molts dubtes que han de ser resolts moltes vegades a alt nivell, i per això els directius han d’estar compromesos i convençuts de la decisió presa. A més, aquesta implantació ha de ser prioritat de l’empresa, i que aquesta prioritat tingui una traducció en els objectius anuals o les primes per objectius.També, pel departament de tecnologies de la informació, l’ERP ha de ser clau, han de ser ells els supervisors de la correcta integració a l’empresa.
 • Canvia el procés i no el software. Normalment, els ERPs intenten sistematitzar les millors pràctiques dels negocis, per tant, sempre és millor intentar optimitzar o canviar els processos propis per a adaptar-los al software. Si el programa és massa complicat, sempre es pot customitzar per simplificar, però no s’ha de caure en la temptació de complicar-lo més. Hi ha una excepció en aquest procés, i és quan els processos són crítics per a l’avantatge competitiu de la nostra empresa. Aquí llavors s’ha de fer un esforç d’inversió per tal de programar aquells mòduls no disponibles.
 • Itera ràpidament, enfoca en velocitat i no en l’anàlisi. No estic dient que no s’analitzi, és el primer que s’ha de fer abans de començar el projecte, sinó que un cop decidit i començat, s’ha d’evitar la tendència en moltes organitzacions de pensar i pensar eternament i no prendre decisions. Això és un desperdici de temps i de diners en aquests projectes. Per tant, un cop fet el kick-off, el millor és iterar ràpidament i intentar complir les dates marcades, sense que aquestes siguin la prioritat. El més important és el procés, i que el software hi faci d’aquesta forma.
 • Tria bé el teu partner o partners. Implementar un ERP és un esforç de diners i cultural important, on es diu que més d’un 70% dels projectes fracassen per durar més del previst o bé costar més diners. Per tant, si som una empresa més gran, és important que seleccionem bé el software i el consultor/integrador, i si som una empresa més petita, el nostre partner és estratègic i cal fer-ho bé. També, els contractes han de ser inte·ligents i que cobreixin les eventuals contingències que sorgiran, tant en qüestions de software com de hardware. Cisco així ho va fer.
Què en penseu, hi ha més punts crítics?

Written by Diego Bartolome

31/10/2011 a 09:06

2 comentarios

Subscribe to comments with RSS.

 1. En la meva experiència, la dimensió de l’empresa (i la manera en com s’organitza internament) és un punt clau que afecta transversalment a tots els factors que has descrit. Hi ha empreses en les que l’actitud i el tarannà del “top management” fa que el teu primer punt soni poc menys que idílic. Al capdavall, l’implantació d’un ERP a certes organitacions és una imposició sí o sí.
  D’altrabanda, en la meva opinió el cas de Cisco té un subtil esbiax. És una empresa de tecnologia. El perfil general dels seus treballadors, independentment de l’àrea en la qual treballin, els fa ser, crec, més sensibles o més ben predisposats a incorporar millores tecnològiques per als seus propis procesos de treball. Es com si ho duguessin al seu ADN. Ben diferent és la situació d’empreses de sectors o de productes més convencionals. El perfil dels treballadors no és el mateix i la seva predisposició a certs canvis tampoc.

  Jordi Bernal Fiego

  06/11/2011 at 15:27

 2. I tant, Jordi, la dimensió i l’organització són també molt importants. No és el mateix ser centenars de treballadors que menys de deu, però en tot cas, crec que buscar els líders informals dins l’empresa que recolzin el projecte és clau. Però si no es pot aconseguir, a vegades s’ha d’imposar, com bé dius.

  Per altra banda, tens raó en el tema de les empreses de tecnologia, però crec que aquestes són també sensibles a la implantació de processos de sistematització de tasques… Per això, també la implantació pot ser complicada, potser l’aspecte més important és l’inherent resistència al canvi.

  Gràcies pel teu comentari!

  Diego Bartolome

  06/11/2011 at 16:21


Los comentarios están cerrados.

A %d blogueros les gusta esto: